Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ιστορική αναδρομή

Ιστορική Αναδρομή του 1ου Γενικού Λυκείου Σερρών

Από τα τέλη του 19ου αι. και κυρίως στις αρχές του 20ου αιώνα λειτουργούσαν στις Σέρρες εξατάξιο Γυμνάσιο (ο πρόδρομος του σημερινού 1ου Γυμνασίου Σερρών – 1ου Λυκείου Σερρών). Ο εκ Σιατίστης ορμώμενος και δολοφονηθείς από τους Βούλγαρους το 1913 εθνομάρτυρας Λεωνίδας Παπαπαύλου υπήρξε ο τελευταίος Γυμνασιάρχης στις Τουρκοκρατούμενες Σέρρες.

Το όνομά του δόθηκε στην οδό που βρίσκεται η κεντρική είσοδος του σημερινού 1ου Γυμνασίου Σερρών. Το σημερινό κτήριο του 1ου Γυμνασίου Σερρών θεμελιώθηκε με επισημότητα στις 18 Ιουλίου 1926 από τον Σερραίο Γυμνασιάρχη Δ. Μισυρλή (1925-1927) και διέθετε πολύ καλό εξοπλισμό σε όργανα, εποπτικά μέσα διδασκαλίας και μια μοναδική στην Ελλάδα συλλογή οργάνων Φυσικής, δωρεά του κληροδοτήματος Γρηγορίου Ρακιτζή. Κατά το σχολικό έτος 1927-1928 Γυμνασιάρχης είναι ο Κωνσταντίνος Γεωργούλης, φιλόλογος, ο μετέπειτα Σχολικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Διδασκαλείου Μέσης Εκπαιδεύσεως στην Αθήνα. Δυστυχώς, όμως, το καλοκαίρι του 1928 μεγάλη πυρκαγιά, που εκτός των άλλων έκαψε συνολικά 52 καταστήματα στο εμπορικό κέντρο των Σερρών, καταστρέφει το κτήριο όπου στεγαζόταν το Γυμνάσιο Σερρών, προκαλώντας τεράστια καταστροφή και στα εποπτικά μέσα διδασκαλίας.

Το Φθινόπωρο του 1928 άρχισε να κτίζεται στην ίδια θέση το νέο κτήριο του Γυμνασίου, του οποίου η δαπάνη καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από δωρεά του Γρηγορίου Ρακιτζή και του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ζ’, στη γωνία των οδών Λ. Παπαπαύλου και Ί. Δραγούμη. Κατά το σχολικό έτος 1928-1929, περίοδο της ανεγέρσεως του νέου διδακτηρίου, το Γυμνάσιο στεγάζεται προσωρινά σε κτήριο που βρίσκεται στον χώρο του σημερινού 11ου Δημοτικού Σχολείου επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου. Το νέο κτήριο εγκαινιάστηκε στις 17 Νοεμβρίου 1929 και κατά την πρώτη αυτή σχολική χρονιά λειτουργίας του Γυμνασιάρχης ήταν ο Ν. Βασικύρου.

Από τη χρονιά αυτή αρχίζει μια λαμπρή πορεία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το Σχολείο εξοπλίζεται με νέα σειρά οργάνων Φυσικής, αφού η πρώτη είχε καταστραφεί κατά την πυρκαγιά του 1928. Κατά την εποχή αυτή -δεκαετία του 30- δίδαξαν στο Γυμνάσιο Σερρών σπουδαίοι εκπαιδευτικοί, ανάμεσα στους οποίους ο εξ Ιωαννίνων έλκων την καταγωγήν φιλόλογος, Αναστάσιος Γαλδέμης και ο μετέπειτα ιστορικός της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσ/κης, Βασίλειος Τατάκης, φιλόλογος. Δύο σπάνιοι δάσκαλοι με βαθιά γνώση, ήθος και αγάπη για τον άνθρωπο.

Κατά το σχολικό έτος 1936-1937 γίνεται ο χωρισμός του Γυμνασίου σε Γυμνάσιο Αρρένων Σερρών και σε Γυμνάσιο Θηλέων Σερρών. Από το επόμενο έτος, 1937, θα λειτουργήσει ως οκτατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων με τμήμα Πρακτικού Λυκείου.

Κατά το σχολικό έτος 1957-58 έχουμε έναν καινούριο σταθμό στην πορεία του Γυμνασίου. Δημιουργούνται στην πόλη των Σερρών δύο Γυμνάσια Αρρένων, το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Σερρών, που συνεχίζει την ιστορία του Γυμνασίου Αρρένων Σερρών και εξακολουθεί να στεγάζεται στο ίδιο διδακτήριο, και το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Σερρών.

Με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964 ιδρύεται το 1ο Λύκειο Αρρένων Σερρών που συστεγάζεται με το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Σερρών στο ίδιο διδακτήριο έως και το 1967. Η δικτατορία των συνταγματαρχών την πρώτη κιόλας σχολική χρονιά, 1967-68, προβαίνει στην ενοποίηση των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δημιουργείται πάλι το εξατάξιο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Σερρών.

Ύστερα από την κατάρρευση της δικτατορίας τα σχολεία χωρίζονται και πάλι σε τριτάξια Γυμνάσια και σε τριτάξια Λύκεια και δημιουργούνται ξανά κατά το σχολικό έτος 1976-77 οι δύο σχολικές μονάδες, το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Σερρών και το 1ο Λύκειο Αρρένων Σερρών, που εξακολουθούν να συστεγάζονται.

Νέο σταθμό στην εκπαίδευση κατά το σχολικό έτος 1979-80 αποτελεί η ενοποίηση των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Έτσι από το 1979 έχουμε τις νέες μεικτές σχολικές μονάδες, το 1ο Γυμνάσιο Σερρών και το 1ο Λύκειο Σερρών. Το 1997 το 1ο Λύκειο Σερρών μετονομάζεται σε 1ο Ενιαίο Λύκειο Σερρών και το 2006 σε 1ο Γενικό Λύκειο Σερρών, τίτλο που φέρει μέχρι και σήμερα. Τα σχολεία λειτουργούσαν σε δύο βάρδιες, πρωί και απόγευμα μέχρις ότου κατά το σχολικό έτος 2001 το 1ο Γενικό Λύκειο Σερρών μετεγκαταστάθηκε στις νέες υπερσύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις του στη συμβολή των οδών Δ. Δαμάνη και Ε. Ασπιώτη (Οδός Δ. Μαρούλη 50). Τα εγκαίνια του νέου κτηριακού συγκροτήματος τελέστηκαν στις 17-09-2001.

Κατά τη νεότερη ιστορία του -από τη μετεγκατάστασή του και ύστερα-  υπηρέτησαν ως διευθυντές κατά χρονολογική σειρά οι εξής: Χούκλης Στέφανος, φυσικός (2001-02), Πελιτάρης Παντελής, φιλόλογος (2002-07), Βεκιάρης Γεώργιος, καθηγητής φυσικής αγωγής (2007-15), Τσάνης Ιωάννης, οικονομολόγος (2015-17) και Μπόλλας Νικόλαος,  καθηγητής φυσικής αγωγής (2017-23). Από το καλοκαίρι του 2023 ανέλαβε τη διεύθυνση του 1ου ΓΕΛ Σερρών ο Σαρηβασιλείου Χαράλαμπος, καθηγητής φυσικής αγωγής.

26-1-2024

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Διονυσίου, Φιλόλογος 1ου ΓΕΛ Σερρών

Πηγές: Υπηρεσιακά Βιβλία του σχολείου (Πρακτικά Συλλόγου Διδασκόντων, Ημερολόγια λειτουργίας, κλπ)