Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
Για γονείς-κηδεμόνεςΓια εκπαιδευτικούςΓια μαθητές/τριεςΕκδρομές-ΕπισκέψειςΕκπαιδευτικά Προγράμματα

Πρόγραμμα «Μαστίχα Χίου: Το δάκρυ του Σχίνου» Περιβάλλον-Οικονομία-Πολιτισμός

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 το σχολείο μας υλοποίησε το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Μαστίχα Χίου: Το δάκρυ του Σχίνου», με τη συμμετοχή  εικοσιπέντε (25) μαθητών/τριών της Α & Β τάξης και υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς κ. Βασίλειο Παπαχρήστου, Χημικό και κ. Ευάγγελο Πλάκα, Μαθηματικό.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η γνωριμία με την τοπική ιστορία της Χίου και την μαστίχα και η ανάδειξη της μοναδικότητας αυτού του τοπικού προϊόντος που έχει πολλαπλές θεραπευτικές δράσεις και αποτελεί στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και αειφόρου ανάπτυξης.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη διαδικασία παραγωγής της μαστίχας και προώθησής της στο εμπόριο ενώ παράλληλα διερευνήσαν τρόπους δημιουργίας ενός ισχυρού και επικερδούς συνεταιρισμού προς όφελος της τοπικής κοινωνίας της Χίου.

Το Πρόγραμμα εστίασε στις εξής θεματικές: α) ιστορική αναδρομή & λαογραφία β) τοπικός προσδιορισμός της καλλιέργειας – Μαστιχοχώρια γ) διαδικασία καλλιέργειας (τρόπος, εδάφη, εργαλεία) δ) διαχρονική επίδραση στην οικονομία του τόπου ε) χρήση (υγεία, ομορφιά, μαγειρική)

Η μεθοδολογία της υλοποίησης περιλάμβανε έρευνα στο διαδίκτυο, άντληση στοιχείων από την ελληνική κινηματογραφική ταινία «Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη, παραγωγής 1986, διαδικτυακή επικοινωνία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών και το ΚΠΕ Ομηρούπολης καθώς και εκπαιδευτική επίσκεψη στη Χίο για την παρατήρηση της διαδικασίας συγκομιδής της μαστίχας, για επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας, στο Λαογραφικό Μουσείο Καλιμασσιάς, στο «MEDITERRA» και στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

 

Το Πρόγραμμα, διάρκειας 5 μηνών, είχε έντονα στοιχεία «Εκπαίδευσης για την Αειφορία» και διασύνδεση με τα Αναλυτικά Προγράμματα. Προσέγγιζε θέματα τοπικής Ιστορίας, Οικονομίας και Κοινωνιολογίας, εφόσον ανέδειξε τον ορθό τρόπο λειτουργίας των συνεταιρισμών προς όφελος των μελών του αλλά και της τοπικής κοινωνίας, θέματα Χημείας όσον αφορά την επεξεργασία της μαστίχας για την παραγωγή προϊόντων προς κατανάλωση και θέματα Βιολογίας όσον αφορά τα οφέλη της στην υγεία.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας του 1ου ΓΕΛ Σερρών και διάχυσης των αποτελεσμάτων του.